Meer dan 40 potjes schaken op 1 dag

Op zondag 15 juni werd in het Willem II-stadion in Tilburg het NK Lightning georganiseerd. Bij lightning heb je per persoon per partij maar 2 minuten bedenktijd. De organisatie van dit toernooi, dat dit jaar voor de 5e keer georganiseerd werd, is in handen van SG King.

Om de een of andere reden had ik me over laten halen om mee te doen. Verschillende mensen verklaarden me vooraf voor gek. ‘Schaken is toch een denksport?’ vroeg iemand zich af. Maar ik had zulke goede verhalen over dit toernooi gehoord dat ik het toch zelf eens wilde meemaken. En vanwege het jubileum had de organisatie Anish Giri als deelnemer gestrikt!

Een Utrechts onderonsje

De voorrondes gingen redelijk. De eerste achtkamp ging zelfs ontzettend goed met een score van 4 uit 7 en dat terwijl ik de laagste rating had in de groep. De groep waar ik daarna in kwam was echter veel te sterk hetgeen in een score van 0 uit 7 resulteerde. Uiteindelijk kwam ik in de een na laatste finalegroep uit. Toen was de koek helaas een beetje op. Ik was zo gaar dat ik het in een partij wist te presteren om een paardzet met mijn dame te doen! Uiteindelijk wist ik over de hele dag 15 punten te scoren, waar ik gezien het niveau van de tegenstanders best tevreden over ben.

Het toernooi werd overigens niet gewonnen door Anish Giri, maar door Hing Ting Lai. Zo snel schaken is toch duidelijk een vak apart!