Worden kinderen slimmer van schaken?

Het is overduidelijk dat schaken een ideaal middel is om kinderen van alles te leren. Denk daarbij aan concentreren, plannen maken, omgaan met winst en verlies en analytisch denken. Maar worden kinderen die schaken hier ook echt slimmer van? Er wordt gedacht van wel, maar hiervoor is nog geen onomstotelijk wetenschappelijk bewijs gevonden.

De Stichting Jeugd Schaak Noord is in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen met een groot onderzoek gestart onder scholen en ouders over schaken. Het onderzoek heet “Worden kinderen slimmer van schaken?”. Onderzocht wordt op landelijk niveau of schaken tijdens de kinderleeftijd kinderen slimmer maakt. Dit doen zij door te onderzoeken of jeugdschaak de executieve functies en de schoolprestaties verbetert. ​

Meer informatie is te vinden via de onderstaande link. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten!

Info onderzoek